Vareutvalg av øl på Vinmonopolet

Man kan liste opp mange fordeler og ulemper med Vinmonopolet og hvordan de presenterer sine produkter. Av negative sider kan det for eksempel listes opp mangler som er av det lovmessige, som at det ikke er tillatt å vise produktbilder. Noe annet er at Vinmonopolet av en eller annen grunn ikke sorterer sine øl i ølstiler. For eksempel kan man ikke få en oversikt over alle IPAer, portere eller Saison som de har i sitt utvalg. Her må man rett og slett stole på egen kunnskap, eller søke opp på eksempelvis http://www.ratebeer.com for å få et endelig svar. Jeg tipper importørene kunne bistått med denne informasjonen, og at Vinmonopolet dermed kunne oppdatert dette rimelig kjapt, men inntil videre finnes altså ikke denne muligheten. Samtaler med organisasjonen sentralt tyder likevel på at dette er noe de jobber med, så vi får vente å se

En av de mange flotte ting med Vinmonopolets utvalg er åpenheten rundt produkter. Bedriften har til enhver tid tilgjengelig en CSV-fil, som enkelt kan hentes inn i eksempelvis Excel for videre bearbeiding. Dette har jeg gjort, og jeg har videre trikset litt, benyttet noen formler, pivottabeller, makroer og diverse annen foramtering slik at jeg kan presentere materialet på det jeg mener er en langt bedre måte enn Vinmonopolet klarer selv.

Her er et skjermbilde av mitt “dashboard” for vinmonopolets vareutvalg:

utvalg_mars

Spørsmålet som noen kanskje stiller seg er da: Hva kan man bruke dette til, i tillegg til at det ser utrolig flott ut? Tja, man kan kjapt få svar på noen interessante spørsmål, som for eksempel:

Hvor mange øl har Austmann i vinmonopolets lister i dag? Hvor mange øl fra Spania er det mulig å få tak i på vinmonopolet? Hva er de billigste eller dyreste ølene på polet? Hvor mange 0,75 liters-flasker er det mulig å oppdrive? Alt dette og mer til blir nå kun et tastetrykk eller to unna.

Det meste av dette er informasjon som man fint kan fremskaffe på vinmonopolets nettsider i dag. Men på en mye mer kronglete og uoversiktlig måte. Datafilen oppdateres en gang hver dag, og man kan derfor laste inn eventuelle endringer når man føler for det.

Litt interessant informasjon:

Antall øl sortert på land:

antall

Antall øl fra forskjellige bryggerier: (Topp 30-40)

top_30

Toppliste i antall øl fra Norske bryggerier:

topp_norske

Sterkeste eller mest alkoholsvake øl:

sterkestsvake

Eller: Mest øl for pengene, om man konverterer prisen til 0,5 liter med 4,5 % alkohol! (Mange av de “beste” er utgått, men likevel med på listen av en eller annen grunn)

🙂

bestkjøp

Varer med redusert pris siden forrige gang listen ble importert:

endringer

Hvor mange flasker finnes det i hver flaskestørrelse:

størrelser

Flaskestørrelser sortert på land, bryggeri eller pris er også mulig.

flaskesttr_land

Dette er kun en testside. Mer relevant og proff presentasjon av vareutvalg kan komme når som helst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: